Az ómega-3 ómega-6 zsírsavak fogyasztása ω-6/ω-3 arány 5-nél kisebb értékeire javasolt, viszont úgy tudom, hogy hazánkban ez akár 30-ig is el van tolódva.
Bár a többszörösen telítetlen zsírsavak fogyasztása javallott, a túl sok ómega-6 hozzájárulhat gyulladásos folyamatok kialakulásához, ami a gluténérzékenyek amúgy is lepusztult bélbolyhainak egyáltalán nem hiányzik.
Ezért kerestem chiamagos recepteket, mert a chiamagban sok az ómega-3, emiatt javítani tud a felborult arányon. Legjobbnak viszont azt gondoltam, ha az ómega-3 bevitelt napi szinten, különösebb odafigyelés nélkül lehetne megoldani. Úgy véltem, mi sem természetesebb módja ennek, mint a kenyér, így született meg a következő receptem, amelyben nem csak a chiamag, de a lenmag, a kendermagliszt, a dió, a hajdina és a köles is tartalmaz ómega-3-at.
Ráadásul finom is.


Hozzávalók kb 1 kg-os kenyérhez
4 ek chiamag - (megdarálni)
6 ek lenmag - (megdarálni, darálva több kanállal lesz belőle)
2 ek kendermagliszt
1 maroknyi durvára vágott dió
2 ek lenmagolaj
15 dkg kölesliszt
15 dkg hajdinaliszt
15 dkg barnarizsliszt
1/2 kk szódabikarbóna
1 kk só
1 kk almaecet
1/2 élesztő
1 kk cukor
5 dl víz
Elkészítése:
Az élesztőt kb 2 dl langyos vízben a cukorral fölfuttatni, addig a liszteket és száraz hozzávalókat összekeverni.
Száraz hozzávalókhoz keverni a fölfuttatott élesztőt majd a többi folyadékot. A maradék vizet lassanként adjuk hozzá. Lehet h. túl soknak tűnik majd a víz, de addig kell gyúrni (néhány perc) amíg a chiamag és a lenmag fölveszik a folyadékokat.
Kenyérsütőformába (olajozni, vagy sütőpapírra, attól függ milyen anyagból van a formánk) helyezni, vizes kézzel elegyengetni a tetejét, késsel kb 2 cm mélyen bevagdosni, és kb fél órát meleg helyen keleszteni.
20 percig lékgeveréssel, majd 40 percig alul-felül sütéssel 200 fokon megsütni.
Ha kész, a kenyérsütőformából kivenni, és rácson hűlni hagyni. Hidegen lehet szeletelni.